Institutii Familii
Sunteti aici: Home » Ce stim despre inundatii

Ce stim despre inundatii

De ce ploua?

Apa exista peste tot in natura. O mare parte din suprafata Pamantului este acoperita de ape. Soarele incalzeste baltile, lacurile, marile si oceanele si evapora apa, adica o transforma in aburi care se ridica spre cer sub forma norilor. Vanturile sufla norii spre alte locuri unde este mai frig. Acolo aburii se transforma din nou in apa, care cade pe pamant sub forma picaturilor de apa, a grindinei sau a zapezii.

Sunt locuri unde ploua mai mult?

In unele locuri din lume nu exista patru anotimpuri ca la noi, ci doar doua. Un anotimp ploios si altul secetos. Fiecare anotimp dureaza sase luni, adica o jumatate de an. Anotimpul ploios este umed si plin de precipitatii care duc adesea la inundatii. Pamantul se imbiba de apa ca un burete, apa nu mai este absorbita, iar soarele nu are putere sa o evapore.

Ploua acum mai mult decat in trecut?

In unele locuri ploua mai mult. Au loc furtuni si precipitatii torentiale. Asta se intampla si pentru ca oamenii nu mai au grija de natura si o distrug. Padurile care erau ca o bariera in calea norilor aducatori de ploaie sunt taiate cu salbaticie, iar oamenii nu mai planteaza alti copaci in loc. Orasele si satele sunt din ce in ce mai poluate si din aceasta cauza stratul de ozon, care apara ca o cuvertura Pamantul, este din ce in ce mai subtire. Lipsa stratului de ozon produce schimbari bruste de vreme. Au loc mai multe furtuni, caderi de grindina sau vijelii. In partea de sud a Romaniei au aparut in ultimii ani si tornadele.
Pentru a avea o clima blanda si o natura prietenoasa ar trebui sa ne purtam frumos cu mediul inconjurator. Fiecare dintre noi are datoria de a pastra apele curate si de a proteja padurile.

De ce unele locuri sunt inundate, iar altele nu?

Depinde unde locuiesti. Daca te afli intr-o parte a lumii unde ploua mai mult si mai des, atunci pericolul de a fi inundat este mai mare. Asa se intampla cu oamenii din India, Indonezia sau Thailanda. In Sahara, pe de alta parte, ploua atat de rar incat oamenii care locuiesc acolo nu vor fi inundati niciodata. Exista un risc mai mare sa fii inundat si daca satul tau este strabatut sau se afla in apropierea unui rau sau la poalele unui munte de pe care se pot scurge mari cantitati de apa. Dar daca locuiesti pe un varf de munte sau pe un podis, departe de rauri si lacuri, aproape sigur casa nu-ti va fi luata de ape.

Putem sa ne aparam de inundatii?

Nu putem impiedica ploile sa cada din cer, dar putem face astfel incat acestea sa ne afecteze cat mai putin. Pentru asta trebuie sa avem grija de natura din locurile unde traim. Daca aruncam sticle si gunoaie in rauri, acestea, pe langa faptul ca polueaza mediul, se vor aduna si vor forma adevarate baraje. Acolo se va strange apa in cazul unor ploi mai puternice. Aceasta apa la un moment dat va da pe dinafara. Santurile de pe marginea drumurilor au menirea de a lasa sa se scurga apa de ploaie. In timp, pe fundul santurilor se depun namol si gunoaie. Santurile sunt astupate, iar apa nu se mai scurge, ci navaleste in curtile oamenilor.

Ce se intampla in timpul unei inundatii?

In primul rand, ploua zile in sir. Sau, daca e iarna si se face brusc cald, incep sa se topeasca zapezile. Zilnic ziarele, radiourile si televiziunile anunta cum va fi vremea, unde si cat va ploua. Putem afla astfel daca intr-o zona va ploua mai mult sau mai putin. Uneori, meteorologii dau asa numitele avertizari, adica atrag atentia oamenilor ca vor cadea mari cantitati de apa. Daca ceea ce meteorologii au anuntat se si intampla, este posibil ca in zonele cu probleme sa aiba loc inundatii. Atunci apele cresc, ies din matca, adica din drumul lor obisnuit, si intra in curtile oamenilor. Uneori apele vin cu o forta atat de mare incat iau cu ele case, animale, masini si oameni.

Codul culorilor pentru vreme:

  • rosu reprezinta conditii foarte periculoase de vant, ploi abundente, furtuni, grindina, calduri foarte mari, ger, viituri puternice.
  • portocaliu inseamna pericol ridicat de vant, ploi, furtuni, grindina, ger, caldura mare, viituri pe raurile mici.
  • galben reprezinta fenomene obisnuite pentru zona respectiva, care pot deveni periculoase: ploi, vant, temperaturi ridicate, cresteri ale nivelului apelor.
  • verde inseamna ca nu sunt prevazute fenomene periculoase.

Care sunt zonele inundabile?

Zonele cu probleme sunt satele de la poalele muntilor, satele si orasele de pe malurile raurilor, localitatile aflate in avalul, in josul unui dig sau baraj. Ai putea crede ca un dig te protejeaza si de cele mai multe ori asa se intampla. Uneori, insa, se intampla ca un dig sa se fisureze sau chiar sa fie spart de ape. Asa s-a intamplat in judetul Timis in 2005. Atunci un dig a fost rupt de forta apelor si mii de gospodarii au fost inundate. Mii de oameni si-au pierdut casele si tot ceea ce adunasera intr-o viata. Dupa judetul Timis, mai multe alte zone ale tarii au fost inundate in 2005. In total, 76 de oameni si-au pierdut viata in inundatiile din 2005, iar peste 1.700 de orase si sate au fost afectate. In 2006, Dunarea a iesit din matca si a inundat mai multe sate, a distrus case si gospodarii.

O campanie a Ministerului Administratiei si Internelor prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta
© 2007 Ministerul Administratiei si Internelor. Toate drepturile rezervate.